Bebeğim Memeyi Niçin Reddediyor?

Endişelenmeyin! Çok sık karşılaşılan, hemen hemen her annenin başına gelebilecek ancak çözümü olan bir problemdir emmeyi reddetme. Annede ciddi kaygı yaratan bu durum,  annenin emzirmeyi bırakmasına sebep olmakta ve asıl problem burada ortaya çıkmaktadır. Kaygı ve endişe; emzirmeden önce ve emzirme sırasında sütün akmasını sağlayan OKSİTOSİN refleksine engel olur, beraberinde yetersiz süt oluşumu, bebeğinizin doymaması ve bebeğinizin memeyi reddetmesi silsilesi halini alır. Bu nedenle bebeğinizin memeyi asıl reddetme nedenini bulmanız, bu durumun geçici olduğunu bilmeniz ve endişeye kapılmamanız çok önemli.

En sık tanık olduğum durumlar var ki size de tanıdık gelebilecek… Bazen bebeğiniz memeyi tutar, ancak emmez, yutmaz ya da çok zayıf emer. Bazen siz emzirmeye çalışırken, bebeğiniz ağlar ve memeyle adeta kavga eder ki en sık nedeni annenin endişeli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bazen bebeğiniz bir dakika emer ve sonra emmeyi ağlayarak ya da tıkanarak bırakır ve bunu bir öğün sırasında birçok kez yapabilir. Bazen de bebeğiniz bir memenizi emer ama diğerini reddeder. Bazen de bebeğiniz hasta olabilir ki bu durumda tıbbi destek gerekebilir ve bu durumu diğerlerinden ayırt etmek gerekir.

Peki bebeğiniz hangi durumlarda memeyi reddedebilir?

Bebeğiniz hasta, ağrılı veya ilaç etkisinde olabilir!

Hastalık halinde bebeğiniz memeyi alır ancak eskisine göre daha güçsüzce emer. Doğum sırasında vakum uygulandıysa buna bağlı ağrı olabilir ve bu durum bebeğinizin ağlamasında ve memeyle mücadeleye girmesine sebep olabilir. Pamukçuk, daha büyük bebeklerde diş çıkarma durumlarında bebeğiniz birkaç kez emer sonra durur ve ağlayabilir. Ayrıca doğum sırasında anneye uygulanan ilacında bebek üzerinde etki oluşturabileceğini unutmamak lazım!

Emzirme tekniğinizde sorun olabilir!

Bazen emzirme süreci bebeğiniz için zor bir hal alabilir. Bebeğinizi biberon ile beslemeniz alışkanlık haline geldiği durumlarda meme ile emmek daha zor gelebilir. Tabiri caizse bebeğiniz tembelliğe alışır. Biberonla emmek daha kolay gelebilir. Emzirme esnasında bebeğinizi kötü pozisyonda tutmanız, tıkalı olan meme yüzünden yeterli miktarda süt alamaması, ya da size yardımcı olan kişinin bebeğinizin başını sertçe ve kötü bir pozisyonda tutması, bu sırada bebeğinizin başının arkasına bastırması ve bu basıncın bebekte “dövüşme” arzusu uyandırması yine bebeğinizin memenizi reddetmesine neden olabilir.

Bir başka neden ise memenizi bebeğinizin almasını engelleyecek şekilde tutuyor ya da sallıyor olmanız olabilir. Ayrıca emzirmeyi kısıtlamanız, örneğin belli saatlerde meme vermeniz bebeğiniz memeyi reddetmesine sebep olabilir. Çünkü bu sürede memenizde çok fazla süt birikmesi olabilir ve bebeğinizi emzirdiğiniz sırada çok hızlı gelir, bu durumda bebeğiniz bir dakika için emer ancak sonra, boşalma refleksi başlayınca ve süt fazla gelince nefes almak için memeyi bırakır ya da ağlar. Bu durum bir öğünde birçok kez meydana gelebilir. Bebek memeyi bıraktıktan sonra sütün akmaya devam ettiğini görebilirsiniz.

Bir değişiklik bebeğinizi üzmüş olabilir mi?

 Bebeğimizin de bizim gibi duyguları olduğunu hatta çok güçlü olduğunu ve eğer üzgünse memeyi emmek istemeyeceğini, ağlayabileceğini ve memeyi reddedebileceğini bilmemiz gerekir.

Bu durum en sık 3 – 12 aylar arasında meydana gelir. Bebeğiniz birçok öğünü reddedebilir. Bu davranış bazen “Emme Grevi”  olarak da adlandırılır. Peki hangi durumlarda bu olabilir?

  • Anneden ayrılma, örneğin, annenin tekrar işe başlaması,
  • Yeni bir bakıcı ya da çok fazla bakıcı değiştirilmesi,
  • Aile düzeninde değişiklik, örneğin, evin taşınması ya da akrabalara ziyarete gidilmesi,
  • Annede hastalık ya da memesinde enfeksiyon olması,
  • Annenin adet görüyor olması,
  • Annenin kokusunda değişiklik, örneğin, değişik bir sabun, parfüm vb. ya da baharatı baskın yemekler,

Bu “görünüşte” mi? Yoksa “gerçek” bir red midir?

 Bazen bebeğiniz size memeyi istemediğini düşündürecek şekilde davranabilir. Memeyi “görünüşte” mi? Yoksa “gerçekte” mi reddediyor? Önce bu soruyu kendimize sormamız gerekiyor! Yeni doğmuş bir bebek memeye tutulduğunda, başını “hayır” der gibi sağa sola çevirebilir. Bu normal bir davranıştır ve bebeğiniz memenizi gerçekten reddetmiyordur. Ayrıca 4. ve 8. aylar arasında bebeklerin dikkati çok kolay dağılır. Örneğin bir ses duyduklarında aniden emmeyi kesebilir. Bu, bebeğin uyarıya tepkili olduğunu gösterir. İçinde bulunulan durum doğru analiz edilerek gerçek meme reddini ayırt etmek gerekir.

Her şeyden önemlisi bebeğiz bir bireydir bunu asla unutmayın. Nasıl ki her birey farklı ise onlarda bir birinden farklı olacaktır. Kimse ile kıyas yapmayın ve bebeğinizin kendi düzenini ve hayatını kurmasına sadece rehberlik edin;)

Sevgiler

Uzm. Hem. Arzu AKDEMİR