Çalışan Annelerin 1000 Günü Araştırması

Bilgisayar destekli yüz yüze anket (CAPI) yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz araştırmada saha verilerini geçtiğimiz nisan ve mayıs aylarında topladık. Araştırmada 544 anne, 305 baba ve 222 yönetici ile görüştük. Görüştüğümüz annelerin 278’i beyaz, 266’sı ise mavi yakaydı. 72’si hamile, 65’i doğum iznindeydi. 407’si ise 0-2 yaş arası bebeği olan, işe dönmüş annelerdi.

Görüştüğümüz babalarda aradığımız özellik ise 0-2 yaş arası bebeklerinin olmasıydı. Bu kritere uyan 305 babaya sorularımızı yönelttik. 69’unun eşi çalışıyor, 236’sının ise çalışmıyordu.

– Annelerin çoğunun hayali ortalama 3 çocuk ama ekonomik yetersizlikler (yüzde 91) ve çocuk bakımına ilişkin endişeler (yüzde 75) nedeniyle ancak 2 çocuk sahibi olmayı planlayabiliyorlar.

– Türkiye’de babaların bebek bakımına yaklaşımları son derece geleneksel. Yüzde 75’i çocuk bakımında asıl sorumluluğun annede olduğuna inanıyor, yüzde 77’si çocuğuna eşinden başka birinin bakmasını uygun bulmuyor, yüzde 71’i eşinin çocuk bakımı için işten ayrılmasını destekliyor. Yüzde 50’si çocuk bakımıyla ilgili olarak bazı işleri yapmayı uygun bulmuyor. Babalar annelerin bakım yükünü paylaşmıyor, işyerlerinin destekleri de yok denecek kadar az…

– Yöneticiler yüzde 91 oranında işyerlerini anne baba dostu olarak değerlendiriyor. Ama işyerlerinin sadece yüzde 2’si kreş için maddi yardım veriyor, yüzde 5’inde kreş var. Cevap veren yöneticilerin sadece yüzde 9’u işyerinde emzirme odası olduğunu belirtiyor.

– Kadınların yüzde 43’ü işle dönüşle ilgili endişe yaşıyor. Çünkü bebeklerinin bakımı konusunda endişeliler. Bu yüzden 16 haftalık ücretli doğum izninin uzamasını talep ediyorlar, yöneticiler ise sürenin aynı kalması gerektiğini düşünüyor.

– Çalışan annelere göre bebeklerini ideal emzirme süresi 16 ay iken gerçekte sadece 10 ay emzirebiliyorlar.

– Yöneticilerin yüzde 23’ü iş ilanlarında kadın adaylarla çocuk planlarını konuşuyor.

– Araştırmamıza katılan kadınların işyerlerinden beklentileri arasındaki 5 maddeden 3’ünü kreşle ilgili beklentileri oluşturuyor. İşyerinin bir kreşle anlaşması, işyerinde kreş açılması ya da kreş için aylık 150 TL’lik yardım yapılmasını istiyorlar. Diğer öne çıkan istekleri ise yasal doğum izninin 24 haftaya ve günde 1,5 saatlik süt izninin de 2 yıla çıkarılması. Kadınların diğer bir beklentisi ise doğum hediyesi olarak işverenden tek seferlik maddi destek.

– Araştırmamız, kadınların kreş için aylık 150 TL destek ve süt izninin uzatılması” beklentilerinin diğer gruplar tarafından da uygulanabilir bulunduğunu gösteriyor.

Detaylı araştırma sonuçlarımızın olduğu broşürümüz için tıklayınız.