Emzirme Meselesi

Ben sütümün olmayacağını, gelmeyeceğini, herhangi bir emzirme sorunu yaşayacağımı vs. hamileliğimde bir gün bile asla hayal etmedim. İlk andan itibaren emzireceğimi biliyordum çünkü doğanın kanunu böyleydi…Dünya üzerinde olan tüm memeliler yavrularını emziriyor yani sadece bize özel bir durum değil. Hayal ettiğim gibi de oldu. Kızımı hayal ettiğim gibi normal doğum ile dünyaya getirdim ve doğduğu andan beri emzirdim, ilk 6 ay sadece anne sütü aldı. Hoş şu an kendisi 6,5 aylık ve hala ‘mecburen’ sadece anne sütü alıyor çünkü ek gıdayı kabul etmiyor…

Amerika’da doğum yaptım. Doğum odasında odamıza gelen hemşiremiz ‘ doğumdan sonra emzirmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Ona göre mama hazırlayacağız ‘ diye bana soru sordu. Bende kendisine ‘ Emzirmek istiyorum, emzireceğim ‘ dedim.
Daha sonra bu soruyu çok düşündüm ve çok hoşuma gitti. Ülkemizde yapılan ‘ Emzirmelisin! ‘ baskılarına karşılık bir anneye bunun sorulması bence çok huzur verici, mantıklı, rahatlatıcı ve iyi bir şey. Ben eminim ki o soruya ‘ Hayır, emzirmek istemiyorum ‘ deseydim de kalkıp kimse bana ‘ Neden ? ‘ diye sormazdı. Ülkemizde ise bu soruyu soran hastane yada hastane görevlisi olsa onu topa tutarlar diye düşünüyorum. Herkesin ezberlediği ‘ Emmek bebeğin hakkı ‘ sözüne de hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Bence anne isterse emzirmeli, istemezse emzirmemeli. Bir kadın üzerinde annelik yorgunluğuna ek olarak bir de bunun baskısını hissetmemeli. Örneğin Mayo Clinic’in şu yazısında giriş paragrafında yazdığı gibi ” Emziremezseniz ya da Emzirmemeye karar verirseniz…” http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-feeding/art-20047898?pg=1 … Böyle bir giriş bizde herhangi bir sitede yazsa topa tutulur!
 IMG_8150
Benim göğüslerim hiç yara olmadı. İhtiyaç hissettikçe göğüs kremlerimi sürdüm. Hastanede doğumdan hemen sonra bana emzirmeyi öğreten emzirme danışmanı hemşire “Eğer doğru emzirirsen göğüslerin hiç yara olmaz, bebek tüm göğsünü (göğsünün siyah kısmı dışarıdan gözükmeyecek ) ağzına almalı ve her zaman memeni bir elinle sen tut” demişti. Bana öğrettiği emzirme pozisyonunu annem ve diğer anneler ilk kez gördüklerini söylediğinde yadırgamıştım ama artık bu pozisyonun göğüs yaralarını engellediğine, çocuğun burnunun full açık kalmasını sağladığından dolayı bebek için daha rahat ve doğru bir emme sağladığına inanıyorum. Ayrıca uyuyakalma durumunu da tamamen engelleyen bir pozisyon. Merak edenler için benim emzirme pozisyonuma <strong>Cross Cradle Hold</strong> pozisyonu deniliyor. Bu emzirme pozisyonunda çocuğun tüm ağırlığı kolunuzda oluyor, baş parmağınız ve işaret parmağınızın arasıyla çocuğu ense kökünden yakalıyorsunuz. İlk zamanlar kollarım ağrıdığı için emzirme yastığımı çok kullandım. Emzirme kıyafeti de kullanmıyorum. Rahat emzirebildiğim geniş V yakalı tişörtler  yeterli oluyor. Sütyen ise sadece göğüslerim şişip, süt akmaya başlayınca takıyorum. Göğüslerim şişene kadar özgürler:) Şişmek demişken! Benden daha yeni annelere ve anne adaylarına söylemek istiyorum; ilk 2 aydan sonra gögüsleriniz o ilk zamanlardaki gibi taş gibi olmuyor… Gögüslerinizin yumuşaklığına bakarak sakın sütüm yok sanmayın! İnanın öyle olsaydı ben 6,5 aydır sadece anne sütü ile kızımı büyütemezdim. Gögüslerim ufacık ve yumuşacık ama Beren emdikce karıncalanarak süt iniyor… Yani; gögüs kanallarınızın duruma alışmasından dolayı gögüsleriniz sertleşmiyor, sütün olmadığından dolayı değil! Lütfen moral bozmayın:)
 Ben sağma yapmıyorum. Göğüs pompası, biberon kullanmıyorum. Sütüm akarsa, canım istedikçe, Beren istedikçe emziriyorum. İlk aylarda bazı geceler Beren çok uzun uyuduğu zaman sütüm akmaya başlıyor, rahatsız oluyordum daha sonra zaten uzun uyumamaya başladı, gögüslerim hiç şişmedi:) Beren ilk 10 gün uzun süre emiyordu ama sonrasında ve şimdi her memeyi 3-4 dakika olmak üzere toplam 6-8 dakika emiyor. Doktorum da emzirme sırasında bebeğin ilk 4-5 dakikada %90 sütü aldığını belirtti. Bazen 2-2 toplam 4 dakika da ona yetiyor. Ortalama 2-3 saatte bir emziriyorum. Geceleri ise 3-3,5 saatte bir emiyor. Yani, sağmak şart değil. Amerika’da hastaneden çıkarken hemşireye hastane tipi göğüs pompanızı kiralamak istiyorum demiştim, hemşirede bana ” Ne işin var pompa ile sütünü sağma bebeğini emzir ” demişti…
 Sütümün artması için sağlıklı beslenmeye ve hamilelik döneminde kulandığım vitaminlerimi kullanmaya devam etmekten başka bir şey yapmadım. Gaz problemi yaşanmaması adına her sabah ve akşam papatya ve rezene çayı içiyorum. Sebze+protein ağırlıklı besleniyorum. Enerji ihtiyacımı da ceviz, fıstık gibi sağlıklı yağ kaynaklarından alıyorum. İlk zamanlar, emzirmeye destek olarak satılan katkılı ürünleri kullanmak yerine, hamilelik dönemi vitaminleri kullanmaya devam edip sanki hamileymiş gibi düzgün ve düzenli beslenmeye devam etmek daha mantıklı değil mi? diye düşünüyordum… Ancak kızıma tek başıma bakınca anladım ki bırak yemek yemeyi, koşturmadan su içmek veya tuvalete gitmek bile çoğu gün lux sayılıyormuş! Yine de ben süt arttırıcı ismi altında satılan hiçbir şeyi kullanmadım.
Doğum yapan kadınların ortak bir hatası olduğunu düşünüyorum. Özellikle ilk kez anne olanların… İlk kez anne olan kadınlar sanıyor ki doğumdan hemen sonra şakır şakır süt geliyor. Öyle bir şey yok. Belirli bir zaman sonra sütünüz gelmeye başlıyor. Doğumdan hemen sonra şakır şakır sütünüz akmıyor. Ben sütümün nasıl geleceğini çok merak ediyordum. Belki siz de merak ediyorsunuzdur o yüzden tüm doğum yapacak olan arkadaşlarıma gönderdiğim aşağıda yer alan şu fotoğrafı buraya eklemek istiyorum…Doğum yaptıktan sonra bebeğinizin aç olduğuna sizi inandırmalarına izin vermeyin! Bakın bebeğinizin midesinin büyüklüğüne… Sizden alacağı bir damla süt yani kolostrum ona fazlasıyla yetecektir. Doğa işini biliyor, 5 ml. midesi olan bebeğiniz bir lokma sütünüzle bile doyacaktır, UNUTMAYIN!
Mesela benim şiddetli bir titreme ile doğumdan 13 saat sonra sütüm indi… O zamana kadar hiçbir hastane personeli kalkıp bana bak bu çocuk ağlıyor, karnı aç demedi.
 Şunu da yazmadan geçmek istemiyorum. Emzirme bizim dilimizde EMZİRME olarak geçiyor. Orjinal ismi BREAST FEEDING dir yani MEME BESLEMESİ … Bebeğinizi beslemek için iki seçeneğiniz var; BREAST FEEDING or FORMULA FEEDING yani; MEME BESLEMESİ veya FORMUL BESLEMESI… Aynı yanılgı bizim dilimizde EMZİK ve NORMAL DOĞUM için de geçerli… EMZİK’in orjinal ismi PACIFIER dir yani PASİFLEŞTİRİCİ/SAKİNLEŞTİRİCİ...Normal doğumun tıbbi ismi VAGINAL DOGUMDUR… Demek istediğim kelimeleri doğru ve orjinal anlamları ile ele alır ve düşünürsek üzerimizde hissettiğimiz gereksiz baskılar biraz azalacaktır:)
Sevgilerimle
Anne Tavsan
Elif